2012-12-15 @ 14:21:57 / Tankar

"Ta inte våra dockor, ni förstör julen!"

Disney (inte svt) har beslutat att klippa bort tre stereotypiska dockor ur Kalle Ankas jul, och det har startat en massiv debatt och varannat inlägg på facebook handlar om det. Men snälla ni.
 
Disney gjorde klippet på 1930-talet och nu är det 2012. Det ser annorlunda ut nu. Då kunde man göra en blond, lydig, fin docka och artigt säger "Mom" och en mörk, sprallig docka som ropar "mommy!!" utan att det skulle kännas för "stereotypiskt". Att dessutom göra en stereotypisk jude för skojs skull bara några år innan förintelsen funkade tydligen också. Men nu vill de kanske inte stå för det längre, de vill inte uppröra folk och bestämmer sig då föratt ändra. Tänk på att de säljer det där klippet till 40 länder, inte bara till Sverige. Vi i Sverige kanske kan ta det lättare än andra. Och våran jul förstörs inte för att några sekvenser försvinner, våra traditioner går inte i graven.
 
Och det här med pepparkaksgubbar, kom igen! Det som hände den där killen som inte fick vara pepparkaksgubbe var ett missförstånd, och ingen har sagt att vi ska ta bort pepparkakor för att det är rasistiskt.
 
Så snälla, kan inte alla bara njuta över julen och det faktum att vi lever i ett fantstiskt land och i en värld som vill gå vidare från stereotyper och närmare jämställdhet. 


Postat av: tild

älskar dig

Svar: Puss!
Alma

2012-12-15 @ 16:07:02 / http://coopertrooper.blogg.se
Postat av: Amelia

Förstår varför Disney tar bort stereotyperna, och de har ju klippt och ändrat förut och julen har inte förstörts (när min pappa var liten fanns en hel kortfilm där piff och puff och kalle anka lekte krig kring julgranen som helt har försvunnit). Men är dock förvånad över att om de skulle ta bort stereotyper varför inte den kinesiska dockan som går emot tomtens säck också? Tycker den är värre än "juden", som jag själv aldrig ens förstått skulle föreställa en jude.

Svar: Jo det har jag också tänkt på! Lite underligt kan man tycka? Disney kandke inte försöker sälja klippet till asien ;) money rules, haha..
Alma

2012-12-15 @ 18:31:49
Postat av: Jessica

Jag tycker det är löjligt att dom tar bort det! Det är faktiskt en del av våra traditioner. Som att någon NÅGONSIN har tänkt på att den svarta typen i klippet ska representera en mörkhyad? Och den blonda dockan... Det är så jävla löjligt att folk ens tänker på det!! Då kan man ju för fan förbjuda snögubbar för att de liknar albinos, eller varför inte tomtens alver.. De ser ju ut som dvärgar! Sverige har blivit ett sådant mesigt jävla land. Skäms!

Svar: Men herregud jag har aldrig sagt någonting om att vi ska eliminera allt som gör människor speciella och kulturer annorlunda. Som sagt ändras klipper i 40 länder, inte bara här i Sverige där vi är hyfsat jämställda och inte har tänkt på att den svarta dockan ska föreställa mörkhyad, andra kanske gör det och tar illa upp. Det har inget att göra med att vi borde ta bort kulturer? Att säga att vi ska hålla fast vid våra tydliga traditioner och därför inte ändra oss och inte ta bort sånt som kan vara stötande tycker jag är fel, vårat land blir inte sämre för att några klipp ändras. Hur som helst så tycker jag att välmåendet och jämställdheten av många går före vårat behov av att hålla fast vid en 80-årig tradition bara för att vi i Sverige inte anser det som stötande.
Haha jag vet att du inte är rasist, och förstår att du kan tycka det är löjligt med förändringen! :)
Alma

2012-12-15 @ 20:35:22 / http://jessicamlindqvist.blogg.se
Postat av: Jessica

Och, för att tillägga: för att det ska bli jämställt måste ju allt bli likadant överallt. Jävla dumheter! Religioner, kulturer och en massa annat spelar sådan stor roll i samhället. Visst kan man sträva över att det ska bli jämställt, men det kommer ALDRIG bli det!

2012-12-15 @ 20:38:39 / http://jessicamlindqvist.blogg.se
Postat av: Jessica

Sen vill jag ju tillägga att jag inte är rasist :) men jag tror på olikheter, kulturer, religioner och en massa annat som gör individer till just det, individer! Självklart ska man sträva efter mer jämlikhet, men det gäller att begränsa den :) kram!

2012-12-15 @ 20:44:19 / http://jessicamlindqvist.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: